Going Green: 7 tips για να αρχίσεις το Zero Waste ταξίδι σου!

Η έννοια των «zero waste» έχει αποκτήσει δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναγνωρίζουν την ανάγκη να μειώσουν τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον. Τα μηδενικά απόβλητα είναι ένας τρόπος ζωής που περιλαμβάνει τη μείωση, την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση όσο το δυνατόν περισσότερο, με απώτερο στόχο να μην στέλνονται απόβλητα σε χώρους υγειονομικής ταφής ή αποτεφρωτήρες. Αν σας ενδιαφέρει να γίνετε μηδενικά απόβλητα, υπάρχουν αρκετές συμβουλές που μπορούν να σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε.

Ξεκινήστε από κάτι μικρό
Η ιδέα της μηδενικής σπατάλης μπορεί να είναι συντριπτική, επομένως είναι σημαντικό να ξεκινήσετε από μικρά πράγματα. Ξεκινήστε κάνοντας μια λίστα με τους τομείς της ζωής σας όπου δημιουργείτε τα περισσότερα απόβλητα, όπως συσκευασίες τροφίμων ή πλαστικά μιας χρήσης. Στη συνέχεια, εντοπίστε ένα ή δύο στοιχεία στη λίστα σας που μπορείτε εύκολα να αντικαταστήσετε με μια εναλλακτική λύση μηδενικών αποβλήτων. Για παράδειγμα, μπορείτε να αλλάξετε από φλιτζάνια καφέ μιας χρήσης σε επαναχρησιμοποιούμενες κούπες ταξιδιού.

Μειώστε τη σπατάλη τροφίμων
Τα απορρίμματα τροφίμων συμβάλλουν σημαντικά στη σπατάλη των χώρων υγειονομικής ταφής, επομένως η μείωση της σπατάλης τροφίμων είναι σημαντικό μέρος της μηδενικής σπατάλης. Προγραμματίστε τα γεύματά σας προσεκτικά για να αποφύγετε να αγοράζετε περισσότερα τρόφιμα από όσα χρειάζεστε και προσπαθήστε να εξαντλήσετε τα υπολείμματα πριν χαλάσουν. Η κομποστοποίηση είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να μειώσετε τα απόβλητα τροφίμων, ενώ παράλληλα εμπλουτίζετε το έδαφος σας.

Επιλέξτε επαναχρησιμοποιήσιμες εναλλακτικές
Ένα από τα κλειδιά για τη μηδενική σπατάλη είναι να επιλέξετε επαναχρησιμοποιήσιμες εναλλακτικές λύσεις σε αντικείμενα μιας χρήσης. Για παράδειγμα, αντί να χρησιμοποιείτε πλαστικά καλαμάκια μιας χρήσης, μπορείτε να αλλάξετε σε μεταλλικά ή καλαμάκια σιλικόνης. Οι επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες για ψώνια, οι υφασμάτινες χαρτοπετσέτες και τα επαναγεμιζόμενα μπουκάλια νερού είναι επίσης εξαιρετικές εναλλακτικές λύσεις για τις αντίστοιχες μιας χρήσης.

Αγορά σε χύμα “συσκευασίες” 
Η αγορά ειδών χύμα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των απορριμμάτων συσκευασίας. Αναζητήστε καταστήματα που προσφέρουν χύμα κάδους για είδη όπως δημητριακά, ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα. Φέρτε τις δικές σας επαναχρησιμοποιήσιμες σακούλες ή δοχεία για να γεμίσετε και θα εξοικονομήσετε χρήματα ενώ θα μειώσετε τα απόβλητά σας.

Χρησιμοποιήστε φυσικά προϊόντα καθαρισμού
Πολλά προϊόντα καθαρισμού περιέχουν σκληρές χημικές ουσίες που είναι βλαβερές για το περιβάλλον και μπορούν να συμβάλουν στην υγειονομική ταφή των απορριμμάτων. Αναζητήστε φυσικά προϊόντα καθαρισμού που είναι βιοδιασπώμενα και κατασκευασμένα από ανανεώσιμες πηγές. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε τα δικά σας προϊόντα καθαρισμού χρησιμοποιώντας απλά συστατικά όπως ξύδι, μαγειρική σόδα και χυμό λεμονιού.

Επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση
Πριν πετάξετε κάτι, σκεφτείτε εάν θα μπορούσε να επανατοποθετηθεί ή να ανακυκλωθεί σε κάτι άλλο. Τα παλιά ρούχα μπορούν να μετατραπούν σε κουρέλια και τα γυάλινα βάζα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αποθήκευση ή ως βάζα. Γίνετε δημιουργικοί και δείτε τι μπορείτε να βρείτε!

Εκπαιδεύστε τον εαυτό σας
Υπάρχουν πάντα περισσότερα να μάθετε για τη μηδενική σπατάλη. Διαβάστε βιβλία και άρθρα, παρακολουθήστε ντοκιμαντέρ και παρακολουθήστε εργαστήρια ή εκδηλώσεις στην κοινότητά σας. Όσο περισσότερα γνωρίζετε, τόσο πιο εύκολο θα είναι να κάνετε βιώσιμες επιλογές.

Συμπερασματικά, το μηδενικό απόβλητο είναι ένα ταξίδι που απαιτεί χρόνο και προσπάθεια, αλλά είναι ένας αξιόλογος στόχος για όποιον ενδιαφέρεται για το περιβάλλον. Ξεκινώντας από μικρά, μειώνοντας τη σπατάλη τροφίμων, επιλέγοντας επαναχρησιμοποιήσιμες εναλλακτικές λύσεις, ψωνίζοντας χύμα, χρησιμοποιώντας φυσικά προϊόντα καθαρισμού, επαναχρησιμοποιώντας και ανακυκλώνοντας και εκπαιδεύοντας τον εαυτό σας, μπορείτε να έχετε σημαντικό αντίκτυπο στην ποσότητα των απορριμμάτων που παράγετε. Γιατί λοιπόν να μην το δοκιμάσετε; Ο πλανήτης σας θα σας ευχαριστήσει για αυτό!

Αυτή η καταχώρηση αναρτήθηκε στις Νέα. Βάλτε το σύνδεσμο στους σελιδοδείκτες σας .