Οι επιπτώσεις της αδράνειας: μπορεί να αυξήσει τους κινδύνους για την υγεία;

Έχετε μια στιγμή; Ενδεχομένως όχι – νιώθουμε ότι είμαστε πιο απασχολημένοι από ποτέ. Γνωρίζετε όμως ότι το να είσαι δραστήριος είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείς να κάνεις για την υγεία και την ευημερία σου, καθώς μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη πάνω από 20 χρόνιων παθήσεων υγείας;

Περισσότεροι από το ένα τρίτο από εμάς ζουν με επίμονο πόνο και περισσότερο από το 80% των εφήβων στον κόσμο δεν είναι αρκετά δραστήριοι. Θα μπορούσε η αδράνεια να παίζει κάποιο ρόλο σε αυτά που νιώθουμε σωματικά και ψυχικά;

Σε τι χρειαζόμαστε τις αρθρώσεις, τα οστά και τους μύες μας;

Μπορεί να φαίνεται βασικό, αλλά είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τη διαφορά μεταξύ των αρθρώσεων, των οστών και των μυών μας! Αν και συνεργάζονται, έχουν διαφορετικές λειτουργίες και χρειάζονται διαφορετικά πράγματα για να παραμείνουν υγιείς:

  • Οι αρθρώσεις είναι εκεί που συναντώνται δύο οστά. Είναι σημαντικό να τα διατηρείτε ευέλικτα και καλά υποστηριζόμενα για να διατηρείτε τον πόνο στις αρθρώσεις στο ελάχιστο.
  • Τα οστά παρέχουν δομή στο σώμα. Για να παραμείνουν υγιή, τα οστά πρέπει να είναι δυνατά και πυκνά.
  • Οι μύες χαλαρώνουν και συστέλλονται. Σπρώχνουν και τραβούν τα οστά σας και άλλα μέρη του σώματος, τόσο για να σας βοηθήσουν να κινηθείτε όσο και για να ελέγξετε τις ασυνείδητες διεργασίες στο σώμα. Οι δυνατοί, εύκαμπτοι μύες σας βοηθούν να κινηθείτε πιο εύκολα.

Η φροντίδα των αρθρώσεων, των οστών και των μυών μας βοηθά να είμαστε άνετοι, δυνατοί και ευκίνητοι. Επιπλέον, βοηθά στη μείωση του κινδύνου χρόνιων παθήσεων όπως η αρθρίτιδα και η οστεοπόρωση.

Ακριβώς όπως με οποιαδήποτε πάθηση υγείας, δεν είναι δυνατό να εξαλειφθεί πλήρως ο κίνδυνος ανάπτυξης προβλημάτων στις αρθρώσεις, τα οστά και τους μυς.

Μερικοί παράγοντες που συμβάλλουν, όπως η γενετική και το φύλο, είναι εκτός του ελέγχου μας. Αλλά η λήψη ορισμένων μέτρων μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τις πιθανότητές σας για κακή μυοσκελετική υγεία – και όσο πιο γρήγορα ξεκινήσετε, τόσο το καλύτερο.

Ως πληθυσμός, είμαστε 20% λιγότερο ενεργοί σε σχέση με τη δεκαετία του 1960 και πρόκειται να είμαστε 35% λιγότερο ενεργοί έως το 2030, εάν συνεχιστούν οι τάσεις που επικρατούν. 

Για να ενισχύσετε τον οργανισμό σας θα μπορούσατε να λάβετε υπόψιν ορισμένες συμβουλές, όπως οι παρακάτω:

  • Κάνετε τουλάχιστον 30 λεπτά μέτριας αεροβικής άσκησης (όπως τζόκινγκ, γρήγορο περπάτημα ή ποδηλασία) 5 φορές την εβδομάδα
  • Κάνετε δραστηριότητες μυϊκής ενδυνάμωσης (όπως άρση βαρών, περπάτημα σε ανηφόρα ή γιόγκα) τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα
  • Ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή: η λήψη όλων των θρεπτικών συστατικών που χρειάζεστε μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τα επίπεδα ενέργειάς σας υψηλά και τις αρθρώσεις, τα οστά και τους μύες σας δυνατούς. Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους είναι επίσης ένας από τους πιο σημαντικούς τρόπους για να μειώσετε την πίεση στα οστά σας και να τα διατηρήσετε δυνατά και πυκνά. Ο Οδηγός Eatwell του NHS παρέχει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με μια ισορροπημένη διατροφή.
  • Παραμένετε ενυδατωμένοι: το νερό αποτελεί σημαντικό μέρος των αρθρώσεων, των οστών και των μυών σας. Το NHS συνιστά να πίνουμε τουλάχιστον 6-8 φλιτζάνια ή ποτήρια υγρών την ημέρα (νερό, γάλα με χαμηλά λιπαρά και ποτά χωρίς ζάχαρη, συμπεριλαμβανομένων του τσαγιού και του καφέ).
  • Μη κάπνισμα: Το κάπνισμα σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο οστεοπόρωσης.
  • Περιορισμός της πρόσληψης αλκοόλ: το NHS συνιστά να μην πίνετε περισσότερες από 14 μονάδες αλκοόλ την εβδομάδα.
  • Αν και είναι καλύτερο να τα ακολουθήσετε όσο το δυνατόν νωρίτερα στη ζωή, δεν είναι ποτέ αργά για να αρχίσετε να κάνετε αλλαγές!

Το να δραστηριοποιηθείτε δεν είναι μια διαδικασία από τη μια μέρα στην άλλη, ούτε είναι ένας σίγουρος τρόπος για να απαλλαγείτε από τον επίμονο πόνο. Αλλά μπορεί να δώσει ώθηση στη σωματική και ψυχική σας υγεία και να κρατήσει το σώμα σας να κινείται άνετα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Κάνοντας μικρές αλλαγές κάθε μέρα, μπορούμε να βοηθήσουμε στη μείωση του κινδύνου χρόνιων παθήσεων και να κατανοήσουμε καλύτερα το σώμα μας.

Αυτή η καταχώρηση αναρτήθηκε στις Νέα. Βάλτε το σύνδεσμο στους σελιδοδείκτες σας .