10 τρόποι για να φροντίσεις την ψυχική σου υγεία τα Χριστούγεννα (και όχι μόνο)!

Αυτό που χρειαζόμαστε όλοι αυτή τη στιγμή είναι ξαναζήσουμε λίγο από τα παλιά, ήπια, χαλαρά Χριστούγεννα της παιδικής μας ηλικίας. Λίγο old fashioned!

Ξέρετε, εκείνα που με ένα μαγικό, υπάρχουν παντού γύρω μας τέλεια επιλεγμένα δώρα στοιβαγμένα κάτω από το δέντρο και οικογένεια μαζεμένη όλοι μαζί να αναπολεί στοργικά τη χρονιά που πέρασε.

Όχι εκείνα όπου όλοι περνάνε άσχημα. Ή όπου η αδερφή σου, σου ξανακάνει ‘χωρίς ευαισθησία’ το δώρο που της αγόρασες πέρυσι ή ένα που φέρνει άσχημες αναμνήσεις από τα Χριστούγεννα του 2015.

Η φροντίδα της ψυχικής μας υγείας πρέπει να βρίσκεται πάντα στην κορυφή της χριστουγεννιάτικης λίστας μας (και όχι μόνο, εμείς θα λέγαμε της ύπαρξης ολάκερης κάθε μέρα), γιατί πρέπει να είμαστε χαρούμενοι εσωτερικά για να είναι «η καλύτερη εποχή του χρόνου».

Πολλά από αυτά που χαρακτηρίζουν αυτή την εποχή του χρόνου στηρίζονται σε μια υπόθεση ότι θα υπάρχουν ευχάριστες οικογενειακές συγκεντρώσεις και η συνεχόμενη σπατάλη – κατανάλωση με υπερβολή.

Έτσι, η περίοδος των Χριστουγέννων γίνεται ακόμη πιο αγχωτική καθώς ξεφυτρώνουν κάθε μέρα νέα δεδομένα που φορτίζουν την την ψυχική μας υγεία.

Καθώς είμαστε λίγο πριν από την εορταστική περίοδο και το άγχος μας όσο πλησιάζει αυξάνεται εμείς στο Organicland δεν θα σας δώσουμε μια απλά συμβουλή του τύπου ”χαλάρωσε” και να αναμένουμε πως αυτό ως δια μαγείας θα πραγματοποιηθεί.  – Ειδικά όποιος πιστεύει πως η εξαφάνιση του άγχους λειτουργεί κατά τον τρόπο αυτό, τότε μάλλον μοιάζει αρκετά ξένοιαστος!

Οπότε μαζί εδώ, θα δούμε ορισμένους τρόπους που μπορούμε να κάνουμε pampering στον εαυτό μας κατά τη εορταστική περίοδο και να αποδεσμεύσουμε τους ίδιους από ένα ”κομματάκι” άγχους.

Ποιες είναι οι πιο συχνές αιτίες που μπορεί να αισθανθεί κάποιος παραπάνω στρες κατά τη διάρκεια των εορτών:

  1. Οικονομική Πίεση/Ανασφάλεια
  2. Οικογενειακά προβλήματα
  3. Μοναξιά
  4. Αγορά Δώρων
  5. Υποχρεώσεις
  6. Αρρώστια
  7. Κούραση

Ακολουθούν μερικές ιδέες που θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε μερικές από τις πιο κοινές αιτίες του άγχους των Χριστουγέννων.

Δώσε στον εαυτό σου την άδεια του να είσαι εσύ

Είναι φυσιολογικό να θέλετε να είστε περιτριγυρισμένοι από όλους τους αγαπημένους σας και τους καλύτερους φίλους σας τα Χριστούγεννα, αλλά πρέπει επίσης να ξέρετε πώς να είστε παρόντες/παρούσες και για τον εαυτό σας και να ξέρετε τι θέλετε πραγματικά.  Αν και αυτό μπορεί να ακούγεται σαν κλισέ, είναι σημαντικό να αποδεχτείτε πλήρως τον εαυτό σας και τα συναισθήματά σας κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου.

Μέρος αυτού είναι να αποφασίσετε τι είδους Χριστούγεννα θέλετε, και όχι απλώς να κάνετε πράγματα για να ευχαριστήσετε άλλους ανθρώπους. Φυσικά, θα υπάρξουν κάποιες εκδηλώσεις στις οποίες δεν θέλετε απαραίτητα να πάτε, οι οποίες είναι «απαραίτητες» και άλλες που είναι πιο «προαιρετικές», αλλά πρόκειται για μια υγιή ισορροπία για να έχετε Χριστούγεννα που σας ταιριάζουν εξίσου με αυτά.

Θυμηθείτε, επιτρέπεται να πείτε όχι.

Θέλετε μια χρονιά να πάρετε ”άδεια” από την μαγειρική και την φιλοξενία αγαπημένων προσώπων σπίτι σας; Τολμήστε το!

2. Βάλτε τα όρια σας

Δεν θα πιστεύατε ότι οι κανόνες θα ήταν ουσιαστικό μέρος των υγιών Χριστουγέννων – αλλά είμαστε εδώ για να σας πείσουμε να ορίσετε ορισμένους στις γιορτές σας για να περάσετε καλύτερα.

Το να θέσετε ξεκάθαρα όρια με τους ανθρώπους, π.χ. με τους γονείς και τα πεθερικά σας, είναι ένα καλό πρώτο βήμα για τις γιορτές. Για παράδειγμα, αν μισείτε τους ανθρώπους που εμφανίζονται στο σπίτι σας απρόσκλητοι στις καλύτερες στιγμές, πόσο μάλλον τα Χριστούγεννα όταν δεν έχετε καθόλου χρόνο για τον εαυτό σας, πείτε τους ότι πρέπει να τηλεφωνήσουν πρώτα. Ή, αν τα πεθερικά σας έχουν κάνει παράδοση να έρχονται και να ταΐζουν τα παιδιά σας άφθονες ποσότητες ζάχαρης λίγο πριν τον ύπνο, όλο τον Δεκέμβριο, μην φοβάστε να ”πατήσετε” το πόδι σας και να πείτε πως δεν το εγκρίνεται.

3. Βάλτε πρόγραμμα

Παρόλο που ο υπερβολικός προγραμματισμός μπορεί να αφαιρέσει λίγη από τη χαρά των εορτασμών, μπορεί να είναι χρήσιμο να σκεφτείτε τουλάχιστον να σχεδιάσετε τα χρήματά και τις δραστηριότητές σας, ώστε να μην είναι όλα πάνω σας μέχρι την τελευταία στιγμή. Ξεκινήστε γράφοντας τι είναι πραγματικά σημαντικό για εσάς, πόσο θα κοστίσει, συμπεριλαμβανομένων εκδηλώσεων και δώρων.

Βεβαιωθείτε ότι βάζετε προτεραιότητες και αντιμετωπίζετε τα πράγματα ένα-ένα, ώστε να μην καταπονηθείτε. Επίσης, μπορεί να θέλετε να αφήσετε άφθονο χώρο για τα απροσδόκητα – επειδή είναι βέβαιο ότι θα εμφανιστούν. Είναι επίσης συνετό να σχεδιάζετε πράγματα που θα θέλατε να κάνετε εκτός οικογενειακών συγκεντρώσεων και αν ο χρόνος για την οικογένεια είναι δύσκολος, σχεδιάστε να δείτε τα άτομα που επίσης θεωρείτε οικογένειά σας μετά, π.χ. τους φίλους και τους γείτονές σας.

4. Πιείτε με σύνεση

Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί εύκολα να αυξηθεί κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου. Αν και είναι δελεαστικό να το παρακάνετε, ίσως θέλετε απλώς να σκεφτείτε πώς θα είναι το αύριο για την ψυχική σας υγεία.

Μπορεί να έχετε ακούσει για τη φράση hangxiety. Αυτός είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τα ψυχικά συμπτώματα του hangover που συχνά συνοδεύουν τον συνηθισμένο δυνατό πονοκέφαλο και την αφυδάτωση.  Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το άγχος που σχετίζεται με το hangover μπορεί να προέλθει από ποικίλες αιτίες, συμπεριλαμβανομένου του κοινωνικού άγχους. Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν το αλκοόλ ως κοινωνικό ”λιπαντικό”, έτσι τείνουν να πίνουν περισσότερο για να αντιμετωπίσουν τα συναισθήματα άγχους ή νευρικότητας πριν και κατά τη διάρκεια μιας κοινωνικής εκδήλωσης. Το άγχος τείνει να δεκαπλασιάζεται μόλις το αλκοόλ εξαφανιστεί και αρχίσει το hangover, κάτι που μπορεί να σας κάνει να νιώσετε ακόμα χειρότερα, π.χ. να αμφισβητήσετε τι είπατε / κάνατε το προηγούμενο βράδυ.

Ο κακός ύπνος και η αφυδάτωση παίζουν επίσης το ρόλο τους, καθώς το σώμα σας δεν λειτουργεί με τον τρόπο που θα έπρεπε και μπορεί να προκύψει άγχος.

5. Προσφέρετε την βοήθεια σας σε τρίτους

Ο μαζικός καταναλωτισμός την περίοδο των εορτών μπορεί να κάνει τα Χριστούγεννα να χάσουν λίγη από τη μαγεία τους. Προσφέρετε περισσότερα (και όχι μόνο δώρα) βοηθώντας στο τοπικό καταφύγιο αστέγων, προσφέροντας εθελοντική εργασία σε φιλανθρωπικές εκδηλώσεις, συλλέγοντας χρήματα για καλό σκοπό ή κερνώντας μερικές σπιτικές πίτες με κιμά, σπανάκι, τυρί στη γειτονιά σας.

Ακόμη και το να κάνετε check-in σε άτομα που γνωρίζετε ότι πιθανότατα θα είναι μόνοι αυτή την εποχή, καθώς μεγαλύτεροι συγγενείς και φίλοι που δεν έχετε δει εδώ και καιρό μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο.

 

6. Βρείτε λίγο χρόνο για self care

Εκτός από το να αφιερώνετε χρόνο για να διαχειριστείτε το άγχος, είναι επίσης σημαντικό να εξισορροπήσετε την αίσθηση των κοινωνικών σας υποχρεώσεων με την ανάγκη σας για αυτοφροντίδα.

Φροντίζοντας να κρατήσετε μερικές πολύτιμες στιγμές για τον εαυτό σας μπορεί να κάνει τη διαφορά στην ψυχική σας υγεία τα Χριστούγεννα, είτε αυτό σημαίνει:

--> Πηγαίνοντας μια βόλτα
--> Βλέποντας μια ταινία
--> Μπάνιο με άλατα
--> Κάνοντας διαλογισμό
--> Καθίστε στον κήπο με ένα ζεστό παλτό για λίγο ήλιο
--> Ασκηθείτε
--> Περιποιηθείτε τον εαυτό σας, π.χ. βάψτε τα νύχια σας, χαλαρώστε με μια μάσκα προσώπου
--> Απελευθερώστε τη χαλαρωτική επίδραση του αιθέριου ελαίου λεβάντας για να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε

Κάνε ο,τι σε κάνει να νιώθεις καλά και σε βοηθά να επαναφορτιστείς

Γνωρίζετε ότι αισθάνεστε πάντα κουρασμένοι τα Χριστούγεννα και θέλετε να αλλάξετε τα πράγματα φέτος; Θα μπορούσε να είναι χρήσιμο να ενημερώσετε τους φίλους και την οικογένειά σας ότι θα χρειαστείτε χρόνο για ηρεμία και ησυχία.

7. Μην νιώσετε ενοχές με το φαγητό

Αν και πιθανότατα δεν θέλετε να συνεχίσετε να τρώτε σε «Χριστουγεννιάτικη λειτουργία» για όλο το χρόνο, απλώς απολαύστε τις γιορτές και όλα τα νόστιμα φαγητά που τις συνοδεύουν όσο μπορείτε.

Δεν ωφελεί να αισθάνεστε ένοχοι ή να προσπαθείτε να περιορίσετε τον εαυτό σας κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, όταν όλοι οι υπόλοιποι “ορμούν” στις απολαύσεις.

Η συμβουλή μας; Απολαύστε τα πάντα με μέτρο – και επιτρέψτε μερικές επιπλέον απολαύσεις κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, δεν αξίζει πραγματικά να αγχώνεστε. Μπορείτε να επιστρέψετε σε καλό δρόμο όταν έχετε πραγματικά τον χρόνο και τη διανοητική ικανότητα να το κάνετε.

8. Μην εργάζεστε παραπάνω απ’ όσο αντέχει ο οργανισμός σας

Εκτός από τη διαχείριση των κοινωνικών εξόδων και της συναισθηματικής σας υγείας, είναι επίσης σημαντικό να επιτύχετε τη σωστή ισορροπία μεταξύ εργασίας και ζωής.

Ο εργοδότης σας μπορεί να συσσωρεύει την πρόσθετη δουλειά κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποδυναμωθείτε μόνο και μόνο για να ανταποκριθείτε στις επιπλέον προσδοκίες της εταιρείας. Επιδιώξτε να κάνετε τη δουλειά σας και να την κάνετε καλά, αλλά μην αισθάνεστε ότι πρέπει να μένετε μέχρι αργά στο γραφείο ή απλώς να εργάζεστε μέχρι το βράδυ όταν εργάζεστε από το σπίτι κάθε μέρα. Χρειάζεστε άδεια και ο εργοδότης σας θα πρέπει να το σεβαστεί αυτό, ειδικά με οτιδήποτε άλλο συμβαίνει!

9. Κρατήστε το μυαλό σας σε εγρήγορση

Είναι πολύ εύκολο να μένετε ξαπλωμένοι στον καναπέ σας παρακολουθώντας απαίσιες (αλλά εξαιρετικές) χριστουγεννιάτικες ταινίες ή φαγοπότι στην τηλεόραση τα βράδια που δεν είστε έξω. Ωστόσο, δεν πρέπει να αφήνετε τον εγκέφαλό σας σε αδράνεια για πολύ καιρό ! Τώρα, δεν λέμε ότι πρέπει να βγάλετε τα βιβλία μελέτης, αλλά μπορείτε να δοκιμάσετε να διαβάσετε ένα βιβλίο που πραγματικά θέλετε να διαβάσετε, να παίξετε παιχνίδια τράπουλας, παρωδίες ή Trivial Pursuit ή απλά να κάνετε μερικά διασκεδαστικά κουίζ στο τηλέφωνό σας.

10. Ζητήστε βοήθεια

Είναι δύσκολο να παραδεχτείς ότι αισθάνεσαι άγχος ή ότι δεν απολαμβάνεις την περίοδο των γιορτών. Στην πραγματικότητα, μπορεί να αισθάνεστε πιο εύκολα να φορέσετε το χριστουγεννιάτικο πουλόβερ σας, το χαμόγελο σας και να προσποιηθείτε ότι όλα είναι εντάξει. Αλλά το να μιλάτε για τα συναισθήματά σας μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε τη διάθεσή και να μειώσετε ευκολότερα τον αντίκτυπο του στρες όταν βρίσκετε τη ζωή σας δύσκολη. Ίσως εντοπίσετε κάποιον με τον οποίο νιώθετε άνετα να μιλάτε και να αφιερώστε χρόνο για αυτές τις συνομιλίες. Και αν χρειαστεί, ζητήστε βοήθεια, είτε αυτή είναι από κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο είτε από μια οργάνωση υποστήριξης.

Αυτή η καταχώρηση αναρτήθηκε στις Νέα. Βάλτε το σύνδεσμο στους σελιδοδείκτες σας .