10 βιώσιμες ιδέες τυλίγματος Χριστουγεννιάτικων δώρων

Το χαρτί περιτυλίγματος κάνει τα δώρα να φαίνονται φανταχτερά και, το πιο σημαντικό, κρύβει αυτό που είναι (εκτός αν πρόκειται για μπουκάλι από κάτι). Αλλά ξέρατε ότι δεν είναι ιδιαίτερα καλό για τον πλανήτη;

Μην ανησυχείτε, δεν είμαστε εδώ για να επιβάλουμε απαγόρευση σε δώρα με φανταχτερή συσκευασία ή ακόμα και γκλίτερ (εφόσον είναι βιοδιασπώμενα!).

Γνωρίζουμε ότι η μισή απόλαυση του τυλίγματος δώρων είναι να τα κάνει να φαίνονται όμορφα. Ωστόσο, λόγω των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, πρέπει να βρούμε έναν πιο βιώσιμο τρόπο για να το πετύχουμε.

Παρακάτω σας αποκαλύπτουμε το πραγματικό αντίκτυπο του χριστουγεννιάτικο περιτυλίγματος στο περιβάλλον και σας προτείνουμε μερικές πιο φιλικές προς το περιβάλλον εναλλακτικές λύσεις, ώστε να φτιάξετε τα δικά σας κουτιά και συσκευασίες δώρου.

Ο πραγματικός αντίκτυπος της χρήσης χαρτιού περιτυλίγματος

Αν και υπέροχα, τα Χριστούγεννα μπορεί να είναι μια απίστευτη σπάταλη εποχή του χρόνου, ειδικά όταν πρόκειται για δώρα και χαρτί περιτυλίγματος.

Κατά μέσο όρο, χρειάζονται έξι ώριμα δέντρα για να φτιάξουν έναν μόνο τόνο χαρτιού. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 50.000 δέντρα χρησιμοποιούνται για την παραγωγή των 8.250 τόνων που χρησιμοποιούνται τα Χριστούγεννα.

Αλουμινόχαρτο, λαμπερά κομμάτια και ακόμη και κομμάτια πλαστικού μπορούν να βρεθούν στο χαρτί περιτυλίγματος, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είναι εύκολο να ανακυκλωθεί.

Είναι επίσης συχνά βαμμένο, καλυμμένο με πλαστική κολλητική ταινία και είναι εξαιρετικά λεπτό, επομένως έχει πολύ μικρή αξία ανακύκλωσης.

Επιπλέον, μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, καταναλώνουμε και πετάμε αρκετό μη ανακυκλώσιμο χαρτί περιτυλίγματος το οποίο φτάνει για να κυκλώσουμε ολόκληρο τον πλανήτη 9 φορές (227.000 μίλια);

Αυτό δείχνει απλώς ότι αν όλοι κάναμε μικρά βήματα για να μειώσουμε τα απόβλητά μας την περίοδο των Χριστουγέννων, θα μπορούσαμε να έχουμε τεράστιο θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον.

Βραχυπρόθεσμη χαρά, μακροπρόθεσμο αντίκτυπο

Ως αποτέλεσμα, ό,τι έχει περιορισμένο παράγοντα απόλαυσης μπορεί να έχει μακροχρόνια ζημιά στο περιβάλλον επειδή είναι φτιαγμένο από πολλά δέντρα και δεν μπορεί να ανακυκλωθεί.

Αλλά μπορούμε να βοηθήσουμε να αλλάξει όλο αυτό. Πως? Με τη μετάβαση στη χρήση ανακυκλώσιμης συσκευασίας δώρου και άλλων πιο βιώσιμων επιλογών συσκευασίας.

Συμβουλές βιώσιμων χριστουγεννιάτικων ιδεών περιτυλίγματος

Ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να ακολουθήσετε τη βιώσιμη διαδρομή τυλίγματος δώρων, τα φετινά Χριστούγεννα (και κάθε Χριστούγεννα πλέον):

Ελέγξτε τις ετικέτες 

Ακριβώς επειδή κάτι μπορεί να φαίνεται ανακυκλώσιμο, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι.

Ωστόσο, τα καλά νέα είναι ότι αν χρησιμοποιήσετε οικολογικό χαρτί περιτυλίγματος Χριστουγέννων, απλά πρέπει να ξέρετε τι να προσέξετε.

Το χαρτί περιτυλίγματος με διαπιστευτήρια φιλικά προς το περιβάλλον ήταν σίγουρα δύσκολο να βρεθεί τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά ευτυχώς, γίνεται όλο και πιο δημοφιλές. Μπορείτε να βρείτε χαρτί περιτυλίγματος που είναι:

Ανακυκλώσιμο
Ανακυκλωμένο
Χωρίς πλαστικό
Βιοδιασπώμενο

Και δεν χρειάζεται να είναι βαρετά!

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά σχέδια ανακυκλώσιμου χαρτιού περιτυλίγματος εκεί έξω στα φυσικά καταστήματα αλλά και στο διαδίκτυο, απλά πρέπει να ελέγξετε τις ετικέτες.

Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να προσέξετε είναι τα λογότυπα FSC ή PEFC, τα οποία σας δείχνουν ότι το χαρτί προέρχεται από υπεύθυνες πηγές χωρίς παράνομη υλοτομία ή καταστροφή δασικών πρακτικών.

Φυτευόμενο χαρτί περιτυλίγματος

Πόσο ωραίο είναι αυτό;!

Αν κάνετε λίγο ”σκάψιμο” στο διαδίκτυο, μπορείτε να βρείτε ειδικά κατασκευασμένο χαρτί περιτυλίγματος που περιέχει ενσωματωμένους σπόρους (συνήθως αγριολούλουδα) που μπορείτε να φυτέψετε στον κήπο σας μετά. Μιλάμε για 2 δώρα σε ένα!

Παραμείνετε στα κλασικά

Οι καφέ χάρτινες συσκευασίες δεμένες με σπάγκο θα μπορούσαν να γίνουν ένα από τα αγαπημένα σας πράγματα όταν συνειδητοποιήσετε πόσα χρήματα και χρόνο μπορούν να σας εξοικονομήσουν!

Η απλή μετάβαση σε ανακυκλώσιμο καφέ χαρτί συσκευασίας και κορδόνι εξαλείφει την ανάγκη για χαρτί περιτυλίγματος και Sellotape (το οποίο παρεμπιπτόντως δεν είναι ανακυκλώσιμο).

Σημαίνει επίσης ότι το χαρτί μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά για άλλα δώρα ή για αποστολή κανονικών δεμάτων.

Χρησιμοποιήστε ξανά τις παλιές σας εφημερίδες και περιοδικά

Ποιος είπε ότι οι παλιές εφημερίδες ήταν αρκετά καλές μόνο για περιτυλίγματα ψαριών, επένδυση δίσκων απορριμμάτων γάτας, πουλιών κ.α και καθαρισμό των παραθύρων σας;

Κι όμως; Τα φύλλα τους μπορούν πραγματικά να κάνουν πραγματικά εντυπωσιακή συσκευασία δώρου, ειδικά αν τα συνδυάσετε με μια εορταστική κόκκινη κορδέλα ή ένα κλαδάκι από πουρνάρι ή κόκκινα μούρα.

Έχετε έναν σύντροφο που αγαπά τον αθλητισμό; Ένας φίλος που αγαπά τα σκυλιά; Ή μια ανιψιά που λατρεύει τα κόμικς;

Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε ξανά παλιά περιοδικά και κόμικς για να τυλίξετε τα δώρα τους – θα το λατρέψουν! Απλώς βεβαιωθείτε ότι έχετε ελέγξει πρώτα τη διατύπωση και τις εικόνες για να βεβαιωθείτε ότι δεν στέλνετε λάθος μήνυμα 😉 …

Σχεδιάστε τις δικές σας κορδέλες

Οι κορδέλες είναι υπέροχες για να δίνετε δώρα, προσθέτουν μια εξτρα πινελιά, αλλά ποιος είπε ότι πρέπει να είναι μεγάλες και φανταχτερές; Ειδικά όταν συχνά πετιούνται στον κάδο ή ρίχνονται σε κάποιο τυχαίο συρτάρι χειροτεχνίας;

Το να σχεδιάζετε με το χέρι σας τις κορδέλες σε δώρα (ειδικά σε αυτά που έχουν τυλιχθεί με απλό χαρτί δεμάτων) φαίνονται εξαιρετικά αποτελεσματικά και δίνουν στο δώρο σας αυτή την προσωπική πινελιά.

Δεν πειστήκατε ακόμη ; Πάρτε ένα μαύρο ή χρωματιστό χοντρό στυλό και τσόχα και δοκιμάστε το, θα εκπλαγείτε ευχάριστα…

Κάλτσες

Ας επαναφέρουμε τις παλιές καλές κάλτσες στη χριστουγεννιάτικη ρουτίνα (καλά εντάξει! αυτό είναι έθιμο από το εξωτερικό αλλά μήπως το δέντρο δεν είναι; )

Δεν μπορείτε να νικήσετε τον παιδικό ενθουσιασμό που λαμβάνει κανείς αντικρίζοντας μια κάλτσα γεμάτη μυστηριώδη καλούδια να τον περιμένει πάνω από το τζάκι ή στο τελείωμα του κρεβατιού του!

Η χρήση μιας κάλτσας μπορεί να μειώσει σημαντικά τη σπατάλη και να προσθέσει μια ιδιαίτερη πινελιά στο πρωινό των Χριστουγέννων, ειδικά αν επενδύσετε σε μερικά χαριτωμένα, εξατομικευμένα για την αναάγκη του αγαπημένου σας προσώπου, αντικείμενα!

Υφασμάτινο τύλιγμα

Παρόλο που δεν είναι μια «παραδοσιακή» επιλογή, το να τυλίξετε τα δώρα σας με ύφασμα μπορεί να είναι ένας όμορφος, αριστοκρατικός και φιλικός προς το περιβάλλον τρόπος για να καλύψετε το δώρο σας.

Είτε χρησιμοποιείτε κάποιο όμορφο ύφασμα που έχετε ξεχασμένο στο σπίτι είτε ένα φανταχτερό καινούργιο κασκόλ που ξέρετε ότι θα λατρέψουν, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι αυτό το περιτύλιγμα θα αξιοποιηθεί επαρκώς και θα προσθέσει το κάτι διαφορετικό στα δώρα σας!

Το Furoshiki είναι μια παραδοσιακή ιαπωνική μέθοδος τυλίγματος υφασμάτων γύρω από αντικείμενα (για δώρο) για να κάνετε τα χριστουγεννιάτικα δώρα σας να φαίνονται εκπληκτικά! Πως τυλίγουμε όμως ένα δώρο με μέθοδο Furoshiki; Ακολουθήστε τα εξής βήματα :

 

 1. Τοποθετήστε το δώρο σας στο κέντρο ενός κομμένου τετράγωνου κομματιού υφάσματος που έχετε επιλέξει – βεβαιωθείτε ότι έχει κόμπους και είναι λίγο μεγαλύτερο από την ποσότητα χαρτιού που θα χρησιμοποιούσατε συνήθως.
 2. Πάρτε τις δύο γωνίες (που βρίσκονται απέναντι η μία από την άλλη) του τετραγώνου και δέστε τες σε έναν κόμπο στο κέντρο.
 3. Πάρτε τις άλλες δύο απέναντι γωνίες και δέστε τες ακριβώς πάνω από τον πρώτο κόμπο.
 4. Απλό, σωστά; Μπορείτε να το προσφέρετε μόνο του είτε να το βάλετε μέσα σε μια χάρτινη γερή  απλά τσάντα.

Χρησιμοποιήστε εναλλακτικά διακοσμητικά 

Αντί να τρελαίνεστε στο διάδρομο με τις  συσκευασίες δώρου και να βγαίνετε με πληθώρα γυαλιστερών φιόγκων που καλύπτονται με πλαστικό ή διακοσμητικά τύπου σερπαντίνας, αναζητήστε λίγη έμπνευση στη φύση.

Ένα κλαδάκι από φυσικό πουρνάρι ή ακόμα και ένα μικρό μέρος από το χριστουγεννιάτικο δέντρο σας από έλατο θα φαινόταν εξίσου υπέροχο στα δώρα ή στις ετικέτες δώρων σας με κάθε άλλη διακόσμηση. Μπορείτε να τα δέσετε με κορδόνια (σπάγκο)για μια πιο φυσική – κλασική πινελιά.

Από την άλλη μεριά δεν μπορείτε να αντισταθείτε στο γκλίτερ; Βρείτε στον εαυτό σας λίγο βιοδιασπώμενο γκλίτερ για να ικανοποιήσετε τη λαχτάρα σας ως εναλλακτική λύση στο κανονικό γκλίτερ που είναι ουσιαστικά καθαρό πλαστικό απόβλητο.

Επαναχρησιμοποιήστε τα παλιά κιβώτια

Έχετε ένα ή δύο κιβώτια ξύλινα ή μη που δεν τα χρησιμοποιείται; Αξιοποιήστε τα επαναχρησιμοποιώντας τα ως χριστουγεννιάτικο κουτί δώρου! Δείτε πώς:

Υλικά:

Μικρό ξύλινο κιβώτιο παλετών ή παλιό ξύλινο καλάθι
Γυαλόχαρτο
Χρώμα
Πινέλα
Διακοσμήσεις, π.χ., γκλίτερ αστέρια, κορδέλες, κλωναράκια πουρνάρι
Κόλλα
Χαρτί κρεπ

Πως θα το φτιάξουμε:

 1. Γυαλίστε το παλιό καλάθι σας για να βεβαιωθείτε ότι είναι ωραίο, απαλό και έτοιμο για βάψιμο.
 2. Βάψτε το σε ότι χρώμα σας αρέσει, προσθέτοντας glitter αστέρια, κορδέλες, κλωνάρια πουρνάρι μόλις στεγνώσει.
 3. Ζωγραφίστε ένα γιορτινό μήνυμα στο πλάι.
 4. Στρώστε γιορτινό κρεπ χαρτί (ή εφημερίδα, αν θέλετε ώστε να είστε ακόμη πιο φιλικοί προς το περιβάλλον) για να τοποθετήσετε τα δώρα σας στο καλάθι.
 5. Εναλλακτικά, τυλίξτε όλα τα δώρα πριν τα βάλετε στο τελάρο και απλώστε τα ώστε να γεμίσουν το χώρο του κιβωτίου.

Τσάντες και κουτιά δώρων

Σχεδόν όλοι έχουν μια στοίβα από τυχαίες τσάντες δώρων και κουτιά που τους έχουν δοθεί όλα αυτά τα χρόνια, σωστά;

Λοιπόν, αποδεικνύεται ότι μπορεί να είναι μια αρκετά βιώσιμη επιλογή. Με μια γρήγορη αφαίρεση της ετικέτας, μπορείτε να έχετε έτοιμη την τσάντα Χριστουγεννιάτικου δώρου των αγαπημένων σας!

Τσάντες δώρου σε κουτί δημητριακών (ΤΕΛΕΙΟ!!!)

Ποιος θα πίστευε ότι τα άδεια κουτιά δημητριακών σας θα μπορούσαν να αποκτήσουν μια νέα πνοή, ε;!

 1. Κόψτε τα ”αυτάκια” στην κορυφή του κουτιού των δημητριακών και βάψτε ή καλύψτε το εξωτερικό του κουτιού δημητριακών κολλώντας παλιές εφημερίδες, σελίδες βιβλίου ή οποιαδήποτε άλλη επένδυση της επιλογής σας.
 2. Δημιουργήστε οπές κοντά στο άνοιγμα, ώστε να μπορείτε να περάσετε λίγο παλιό σπάγκο ή κορδέλα.
 3. Βάλτε το δώρο σας μέσα και δέστε τις κορδέλες! Ταντάννννν!!!!!!!!!!!! Έτοιμο!!!!

Κουτιά δώρου από ρολό τουαλέτας 

Ναι, καλά διαβάσατε. Είναι δυνατόν.

Ξέρετε πως όλα αυτά τα ρολά τουαλέτας που πετάτε συνέχεια αν αποθηκεύαμε έστω ένα μέρος από αυτά τότε θα μπορούσαμε να βάλουμε μέσα μικρά δωράκια και να τα μετατρέψουμε σε κουτιά σε σχήμα μαξιλαριού.

Πριν το τέλος

Ελπίζουμε ότι αυτό σας βοήθησε να εξερευνήσετε τους πολλούς υπέροχους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να κάνετε τη συσκευασία του χριστουγεννιάτικου δώρου σας πιο βιώσιμη φέτος.

Μείνετε στην παρέα μας καθώς θα ακολουθήσουν άρθρα και προτάσεις με βιώσιμα δώρα, value for money δώρα και ιδέες και βιώσιμα Χριστούγεννα!

 

Ευχαριστούμε για την ανάγνωση!

 

Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε το share στα social!

Αυτή η καταχώρηση αναρτήθηκε στις Style, Νέα. Βάλτε το σύνδεσμο στους σελιδοδείκτες σας .