Γιατί ο χειμώνας επηρεάζει την διάθεση σας; Και πως το σύνδρομο SAD συνδέεται μαζί του;

Μερικές φορές ο χειμώνας μοιάζει λίγο νωθρός. Αρχίζουμε να αλλάζουμε την καθημερινή μας ρουτίνα, μπορεί να φαινόμαστε πιο άτονοι και να θέλουμε να πέσουμε στο κρεβάτι λες και βρισκόμαστε σε χειμερία νάρκη.

Το ξέρατε όμως πως υπάρχουν λόγοι που νιώθετε ψυχολογικά ριγμένοι και άτονοι τον περισσότερο καιρό κατά την διάρκεια του χειμώνα;

Εποχιακή συναισθηματική διαταραχή (Seasonal Affective Disorder – SAD)

Το SAD συμβαίνει όταν αλλάζουν οι εποχές, κυρίως καθώς περνάμε από το φθινόπωρο στο χειμώνα. Θεωρείται υποκατηγορία κατάθλιψης, κάτι που ουσιαστικά σημαίνει ότι τα συμπτώματά της είναι πολύ κοντά σε αυτήν. Η κύρια διαφορά είναι ότι αυτά τα συμπτώματα περιορίζονται σε παρόμοια εποχή κάθε χρόνο σε μια περίοδο ετών.

Ποια είναι τα συμπτώματα του SAD;

Τα συμπτώματα του SAD περιλαμβάνουν:

 • Ευερέθιστο χαρακτήρα
 • Αίσθημα κατάθλιψης και αδυναμία για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας
 • Έλλειψη ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που συνήθως απολαμβάνετε
 • Προβλήματα ύπνου
 • Νιώθετε νωθρότητα, κούραση ή σαν να μην έχετε ενέργεια
 • Δυσκολία συγκέντρωσης
 • Ανησυχία
 • Αλλαγές στο βάρος

Τι προκαλεί το SAD;

Οι ακριβείς αιτίες της SAD δεν έχουν επιβεβαιωθεί επιστημονικά, αλλά υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πιστεύεται ευρέως ότι έχουν αντίκτυπο. Η μεγαλύτερη είναι η έλλειψη βιταμίνης D. Το χειμώνα οι ακτίνες του ήλιου απλά δεν είναι αρκετά ισχυρές για να μας δώσουν τη βιταμίνη D που χρειάζεται το σώμα μας.

Θεωρείται ότι τα επίπεδα βιταμίνης D μπορούν να επηρεάσουν μέρη του εγκεφάλου που διέπουν τη μάθηση, τη μνήμη και τη διάθεση. Ορισμένες έρευνες υποδηλώνουν ότι θα μπορούσε να παίξει ρόλο ακόμη και στην κοινωνική συμπεριφορά. Το χειμώνα, τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης μπορεί να έχουν τις ακόλουθες επιπτώσεις:

 • Επιπτώσεις στο εσωτερικό ρολόι του σώματός σας, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε συναισθήματα παρόμοια με την κατάθλιψη
 • Πτώση των επιπέδων σεροτονίνης (συχνά αποκαλούμενη «ορμόνη της ευτυχίας») η οποία μπορεί επίσης να προκαλέσει συναισθήματα κατάθλιψης
 • Διαταραχή των επιπέδων μελατονίνης σας, παρεμποδίζοντας την ποιότητα του ύπνου και της διάθεσής σας

Το σώμα σας μπορεί να λαχταράει συγκεκριμένες τροφές

Όταν έξω ο καιρός είναι σκοτεινός, κρύος και υγρός, η πτώση των επιπέδων σεροτονίνης, που προκαλείται από την έλλειψη ηλιακού φωτός, μπορεί να κάνει το σώμα σας να λαχταράει βαρείς λευκούς υδατάνθρακες. Όταν τρώτε αυτά τα τρόφιμα, θα λάβετε μια άμεση ενίσχυση σεροτονίνης και ενίσχυση της διάθεσης, αλλά αυτό σύντομα θα πέσει ξανά φέρνοντας την αίσθηση θλίψης και την έλλειψη ενέργειας, πίσω. Τα αμυλώδη εποχιακά λαχανικά γεμάτα με σύνθετους υδατάνθρακες είναι ο καλύτερος τρόπος για να ανεβάσετε την σεροτονίνη σας.

Το κρύο μπορεί να σας κάνει ληθαργικό

Το να σηκώνεστε το χειμώνα και να πρέπει να βγείτε έξω στο κρύο κάνει συχνά τα επίπεδα κινήτρων σας, για να πάτε στο γυμναστήριο να φτάνουν στο χαμηλότερο όλων των εποχών.  Οι χαμηλές θερμοκρασίες έχουν σωματικό αντίκτυπο στη μυϊκή σας δύναμη, στη ροή του αίματος ακόμη και στην ισορροπία.

Δεν λαμβάνετε φυσικό φως

Εάν φτάνετε και φεύγετε από τη δουλειά στο σκοτάδι, πιθανότατα δεν έχετε αρκετό φυσικό φως το χειμώνα. Πολλά γραφεία εξακολουθούν να βασίζονται στον τεχνητό φωτισμό, επομένως είναι ακόμη πιο σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι απομακρύνεστε από το γραφείο σας και περνάτε λίγο χρόνο έξω για το μεσημεριανό σας γεύμα.

Τα χειμωνιάτικα μπλουζ στην διάθεση είναι απολύτως φυσιολογικά. Τώρα που είστε εξοικειωμένοι με τις επιπτώσεις του χειμώνα στη διάθεσή σας, ίσως είναι ευκαιρία να προσπαθήστε να ξεφύγετε από αυτό και να κάνετε πράξη ότι πραγματικά επιθυμείτε και να βάλετε μπρος τις δραστηριότητες που είχατε στόχο από καιρό!

 

 

Αυτή η καταχώρηση αναρτήθηκε στις Νέα. Βάλτε το σύνδεσμο στους σελιδοδείκτες σας .