Πώς να φροντίζεις την καρδιά σου σε κάθε ηλικία!

Καλό μήνα και ευχόμαστε έναν Φεβρουάριου γεμάτο υγεία και διάθεση για χαρά!

Ο μήνα Φεβρουάριος συνηθίζεται να αποκαλείται και ως ο μήνας των ερωτευμένων! Και τι έχει άμεση σχέση με τον έρωτα και τα συναισθήματα; Φυσικά η καρδιά μας!

Για να μπορεί όμως η καρδιά μας να αντέχει τις “μεγάλες συγκινήσεις” θα πρέπει να την κρατάμε υγιή σε κάθε ηλικία! Παρακάτω θα σας παρουσιάσουμε μερικά tips για το πως να την φυλάξετε σαν “μικρό παιδί”.

Σύμφωνα με στατιστικές έρευνες, ένα άτομο πεθαίνει από στεφανιαία νόσο (CHD) κάθε οκτώ λεπτά. Εδώ, αντιμετωπίζουμε τα γεγονότα πίσω από τα στατιστικά στοιχεία με έναν οδηγό για τις πιο κοινές καρδιακές και καρδιαγγειακές παθήσεις μαζί με συμβουλές για το τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε τον εαυτό σας να αποφύγει καρδιακά προβλήματα σε οποιαδήποτε ηλικία.

Καθώς μεγαλώνουμε, ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιακής νόσου αυξάνεται λόγω παραγόντων του τρόπου ζωής και του οικογενειακού ιστορικού που μπορεί να προκαλέσουν τη δημιουργία πλάκας στις αρτηρίες μας.

Όμως, η έρευνα έχει δείξει ότι αυτή η συσσώρευση μπορεί να ξεκινήσει ήδη από την παιδική και εφηβική μας ηλικία.

Μερικοί παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών προβλημάτων.

  • Υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα
  • Κάπνισμα, διαβήτης
  • Μια ανθυγιεινή διατροφή
  • Έλλειψη άσκηση

Σωστή υγεία της καρδιάς για κάτω των 35 ετών

Οι καρδιακές παθήσεις που αναπτύσσονται με την πάροδο του χρόνου, όπως η ΣΝ, τείνουν να είναι σπάνιες σε άτομα ηλικίας 20 και 30 ετών. Ωστόσο, ορισμένοι νέοι μπορεί να έχουν κληρονομήσει καρδιακές παθήσεις τις οποίες δεν γνωρίζουν καν. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτές οι καταστάσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καρδιακή ανεπάρκεια ή καρδιακή ανακοπή, όταν η καρδιά σας σταματά να αντλεί αίμα και να το επιστρέφει πίσω στο σώμα μας.

Ο γενετικός έλεγχος και  προληπτικός έλεγχος χρησιμοποιούνται για την αναγνώριση τυχόν προβλημάτων, ώστε οι καταστάσεις να μπορούν να αντιμετωπιστούν και να παρακολουθούνται. Όμως, ακόμα κι αν είστε κάτω των 35 ετών και δεν έχετε διαγνωστεί με καρδιακή πάθηση, η αλλαγή του τρόπου ζωής σας τώρα θα μπορούσε να βοηθήσει να σταματήσετε την ανάπτυξη καρδιακών παθήσεων σε μεγαλύτερη ηλικία.

Φροντίστε τώρα την καρδιά σας ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές:

  • Ασκείστε τακτικά και προσπαθήστε να κάνετε την καρδιά σας να ανυψώνεται για τουλάχιστον 150 λεπτά κάθε εβδομάδα.
  • Σταμάτα το κάπνισμα. Οι χημικές ουσίες στα τσιγάρα καταπονούν την καρδιά και βλάπτουν τις αρτηρίες που μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακές παθήσεις.
  • Αντικαταστήστε τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε αλάτι, χοληστερόλη και λίπος με δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά.

Σωστή υγεία της καρδιάς για άνω των 35

Καθώς μπαίνεις στα 40 σου, οι πιθανότητές να αναπτύξεις καρδιοπάθεια αυξάνονται αλλά εξακολουθούν να είναι αρκετά χαμηλές. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείτε να είστε απρόσεκτοι όταν πρόκειται για την υγεία της καρδιάς. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης σε ενήλικες άνω των 35 ετών θα μπορούσαν να έχουν μόνιμη επίδραση στην καρδιά τους. Βοηθήστε στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων ακολουθώντας αυτά τα βήματα:

  • Τρώγοντας φυτικές ίνες: Τα στοιχεία δείχνουν ότι η κατανάλωση τριών τροφών ολικής αλέσεως την ημέρα θα μπορούσε να μειώσει την αρτηριακή πίεση που συμβάλλει στην εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων.
  • Η τακτική άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε την αρτηριακή σας πίεση υπό έλεγχο και να μειώσετε τα επίπεδα χοληστερόλης.
  • Καθώς δεν έχει συμπτώματα, πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση. Ελέγχετε το δικό σας κάθε πέντε χρόνια εάν είστε υγιής ενήλικας άνω των 40 ετών.
  • Το να προσέχετε τη μέση σας, καθώς το υπερβολικό βάρος επιβαρύνει την καρδιά σας και μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητές σας για καρδιακή νόσο.

Σωστή υγεία της καρδιάς στα 50 σας

Ο κίνδυνος εμφάνισης παθήσεων όπως η στεφανιαία νόσος αυξάνεται σημαντικά μετά την ηλικία των 45 ετών. Μετά την εμμηνόπαυση, οι γυναίκες έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιακή νόσο. Καθώς μεγαλώνετε, το να μαθαίνετε να δίνετε προσοχή στο σώμα σας παίζει ακόμη πιο σημαντικό ρόλο στην υγεία της καρδιάς σας. Εδώ είναι μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να φροντίσετε την καρδιά σας στα 50 σας:

  • Ενισχύστε τη διατροφή σας με Ωμέγα-3 τρώγοντας τουλάχιστον μία μερίδα την εβδομάδα.
  • Διατηρήστε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης υπό έλεγχο.
  • Παραμείνετε δραστήριοι κάνοντας 30 λεπτά άσκησης πέντε φορές την εβδομάδα. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε το βάρος σας και να μειώσετε την αρτηριακή σας πίεση.

Σωστή υγεία της καρδιάς για άνω των 60 ετών

Στην ηλικία των 60 ετών, οι καρδιακές παθήσεις και οι σχετικές παθήσεις, όπως τα εγκεφαλικά, γίνονται συχνότερα λόγω επιλογών τρόπου ζωής, όπως το κάπνισμα και η έλλειψη άσκησης. Ωστόσο, εξακολουθείτε να έχετε την ευκαιρία να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών προβλημάτων ή να διαχειριστείτε τυχόν υπάρχουσες καρδιακές παθήσεις:

  • Όσο μεγαλώνουμε, μπορεί να φαίνεται δύσκολο να παραμείνουμε ενεργοί. Αλλά είναι ακόμα σημαντικό να σηκώνεστε και να κινείστε με μόλις 150 λεπτά περπάτημα ή άλλες μέτριες δραστηριότητες κάθε εβδομάδα. Αυτό μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης στεφανιαίας νόσου.
  • Να ελέγχετε τακτικά την αρτηριακή σας πίεση και τη χοληστερόλη γιατί εάν είναι υψηλά, μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά.

Αν βρήκες το άρθρο αυτό ενδιαφέρον μην διστάσεις να το μοιραστείς με όποιον θα το έβρισκε ενδιαφέρον στο προφίλ σου! 😉

 

 

Αυτή η καταχώρηση αναρτήθηκε στις Νέα. Βάλτε το σύνδεσμο στους σελιδοδείκτες σας .