Πώς να φροντίσετε το τριχωτό της κεφαλής σας

Ξηρό τριχωτό της κεφαλής; Ξεφλουδισμένο τριχωτό της κεφαλής; Αργή ανάπτυξη των μαλλιών; Ίσως είναι καιρός να ασχοληθείτε σοβαρά με τη φροντίδα του τριχωτού της κεφαλής.

Παρά το γεγονός ότι ξοδεύουμε ευχάριστα χρόνο και χρήμα για το δέρμα και τα μαλλιά μας, το τριχωτό της κεφαλής μας συχνά παραμελείτε.

Ωστόσο, αυτό είναι ένα λάθος. Χωρίς υγιές τριχωτό της κεφαλής, μπορείτε να αντιμετωπίσετε πιτυρίδα, αργά αναπτυσσόμενα μαλλιά και προβλήματα στο τριχωτό της κεφαλής, όπως φαγούρα και λιπαρό τριχωτό. Ακόμη χειρότερα, ένα ανθυγιεινό τριχωτό της κεφαλής είναι παράγοντας απώλειας μαλλιών.

Έχοντας αυτό κατά νου, εδώ είναι ο οδηγός μας για τη φροντίδα του τριχωτού της κεφαλής σας.

Κνησμός στο τριχωτό της κεφαλής

Πλένετε τακτικά τα μαλλιά σας και δεν έχετε πιτυρίδα. Λοιπόν, μπορεί να σκέφτεστε – γιατί το τριχωτό της κεφαλής μου είναι τόσο ξηρό και με φαγούρα;

Η απλή απάντηση είναι – το τριχωτό της κεφαλής σας πιθανότατα έχει συσσώρευση προϊόντων μαλλιών τα οποία ακόμη και το τακτικό πλύσιμο δεν απομακρύνει. Αυτή η συσσώρευση προκαλεί συμφόρηση στο τριχωτό της κεφαλής και αδυναμία να αναπνεύσει ελεύθερα.

Η χρήση ξηρού σαμπουάν είναι μια κύρια αιτία συμφόρησης του τριχωτού της κεφαλής. Κοντίσιονερ, λακ για τα μαλλιά και τζελ ελέγχου των άκρων που δεν έχει ξεπλυθεί σωστά, όλα μπορούν να αφήσουν το τριχωτό της κεφαλής σας με ανεπιθύμητη συσσώρευση.

Ξεφλουδισμένο τριχωτό της κεφαλής

Εάν έχετε ξηρό τριχωτό της κεφαλής ή αντιμετωπίζετε πιτυρίδα, είναι απαραίτητο να μάθετε πώς να κάνετε απολέπιση στο δέρμα του τριχωτού. Αποκτήστε τη συνήθεια να αφαιρείτε το νεκρό δέρμα που συσσωρεύεται στο τριχωτό της κεφαλής σας κάθε φορά που πλένεστε. Υπάρχουν πολλά διαθέσιμα σαμπουάν που περιέχουν συστατικά όπως το σαλικυλικό οξύ που βοηθούν στην απομάκρυνση των νεκρών, ξεφλουδισμένων κυττάρων του δέρματος.

Θα μπορούσατε επίσης να αγοράσετε μια βούρτσα μαλλιών με τρίχες, η οποία θα φτάσει στο τριχωτό της κεφαλής σας καθώς βουρτσίζετε και θα σας βοηθήσει να ανασηκώσετε τις νιφάδες. Ένας θρεπτικός ορός για το τριχωτό της κεφαλής που παρασκευάζεται με φυτικό ή σπορέλαιο όπως το jojoba μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ξηρότητας.

Πληγωμένο τριχωτό της κεφαλής

Ένα πονεμένο τριχωτό της κεφαλής θα μπορούσε να είναι το αποτέλεσμα ενός σφιχτού χτενίσματος, όπως μια ψηλή αλογοουρά ή πλεξούδες. Αυτά μπορεί να δημιουργήσουν ένταση στο τριχωτό της κεφαλής και να το αφήσουν ελαφρώς ερεθισμένο.

Αν μπορείτε, χρησιμοποιήσετε scrunchies αντί για σκληρά λαστιχάκια μαλλιών, δοκιμάστε ένα πιο χαλαρό χτένισμα ή παρόλα αυτά κάντε τις αγαπημένες σας πλεξίδες αλλά λίγο πιο χαλαρές.

Επιπλέον, ορισμένοι λόγοι που το τριχωτό της κεφαλής σας μπορεί να παρουσιάζει ερεθισμό είναι ίσως η συνεχόμενη έκθεση κάτω από τον ήλιο ή το λούσιμο με πολύ ζεστό νερό.  Θυμηθείτε ότι πρέπει πάντα να λούζετε τα μαλλιά σας με δροσερό νερό, ποτέ με καυτό (αυτό ενισχύει την λάμψη τους και τα βοηθάει να μακρύνουν και πιο εύκολα).

Σαμπουάν Με Τειόδεντρο UrtekramΛεπτό τριχωτό της κεφαλής

Εάν αντιμετωπίζετε κηλίδες στο τριχωτό της κεφαλής σας, είναι πιθανό να προέρχονται από φραγμένα ωοθυλάκια. Ακριβώς όπως τα σπυράκια δημιουργούνται στο πρόσωπο εάν το δέρμα γίνεται λιπαρό χωρίς να καθαρίζεται τακτικά, το ίδιο ισχύει και για το τριχωτό της κεφαλής σας.

Προσπαθήστε να αλλάζετε τη μαξιλαροθήκη σας πιο τακτικά, καθώς εκεί μπορεί να συσσωρευτούν λάδια και βακτήρια. Θα μπορούσατε να δοκιμάσετε λάδι τεϊόδεντρου για κηλίδες στο τριχωτό της κεφαλής. Ανακατέψτε μερικές σταγόνες με το σαμπουάν σας ή προτιμήστε το νέο σαμπουάν της Urtekram με τεϊόδεντρο https://www.organicland.gr/product/sampoyan-me-teiodentro-gia-tin-erethismeni-epidermida-urtekram-250-ml/

Λιπαρό τριχωτό της κεφαλής

Δίπλα σε κάθε ωοθυλάκιο υπάρχει ένας σμηγματογόνος αδένας, ο οποίος εκκρίνει λάδι. Αυτό το λάδι είναι εξαιρετικό για την ενυδάτωση των τριχών και τη διατήρηση της υγρασίας του τριχωτού της κεφαλής σας, αλλά εάν παράγετε πολύ λάδι ή δεν καθαρίζετε το λάδι αρκετά συχνά, οι θύλακές  μπορεί να μπλοκαριστούν. Το τριχωτό της κεφαλής σας φιλοξενεί αμέτρητους σμηγματογόνους αδένες, που εκκρίνουν συνεχώς λάδι. Εάν αισθάνεστε το τριχωτό της κεφαλής λιπαρό συχνά, αυτό μπορεί να οφείλεται σε ορμονική ανισορροπία, υγρασία ή ακόμα και σε δίαιτα πλούσια σε λιπαρά τρόφιμα.

Πώς να διατηρήσετε το τριχωτό της κεφαλής σας σε εξαιρετική κατάσταση

Μασάζ – απολύτως όλοι μπορούν να επωφεληθούν από ένα καλό μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής. Εκτός από το ότι βοηθά να διατηρήσετε το τριχωτό σε βέλτιστη υγεία, το μασάζ κεφαλής προάγει την ανάπτυξη των μαλλιών και σας χαλαρώνει.

Χρησιμοποιήστε τα δάχτυλά σας, τη βούρτσα μαλλιών ή το ειδικό εργαλείο μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής – το τι θα επιλέξετε εξαρτάται από εσάς. Προσπαθήστε να αφιερώνετε χρόνο κάθε μέρα για το μασάζ του τριχωτού – περίπου 5 λεπτά χρειάζονται. Σας συνιστούμε να το κάνετε λίγο πριν λούσετε τα μαλλιά σας, καθώς μπορείτε να ξεπλύνετε όλα τα νεκρά κύτταρα του δέρματος, τη λιπαρότητα και τις τρίχες που έχουν ξεφύγει καθώς πλένεστε.

Πλύσιμο – Το τακτικό πλύσιμο των μαλλιών είναι σημαντικό για να κρατήσετε το τριχωτό της κεφαλής απαλλαγμένο από συμφόρηση και συσσώρευση που μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη των μαλλιών και να προκαλέσει φαγούρα. Βουρτσίστε τα μαλλιά σας σχολαστικά πριν κάνετε ντους για να χαλαρώσετε το νεκρό δέρμα στο τριχωτό της κεφαλής και να βοηθήσετε να φύγουν τυχόν τρίχες που είναι έτοιμες να βγουν. Αυτό θα βοηθήσει στην ενεργοποίηση του σταδίου ανάπτυξης (ή «αναγέννησης») στον κύκλου ανάπτυξης της τρίχας.

Εάν έχετε λιπαρά μαλλιά, επιλέξτε ένα καθαριστικό ή εξισορροπητικό σαμπουάν. Για ξηρά, ταλαιπωρημένα ή φριζαρισμένα μαλλιά, ένα ενυδατικό και θρεπτικό σαμπουάν είναι το καλύτερο. Προσπαθήστε να μην βάζετε conditioner στις ρίζες των μαλλιών σας, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε λιπαρές ρίζες και κινδυνεύετε να αφήσετε υπολείμματα όταν ξεβγάλετε.

Μιλώντας για ξέβγαλμα – δοκιμάστε να ξεπλύνετε για 1 – 2 λεπτά. Αυτό θα εξασφαλίσει ότι τα προϊόντα ξεπλένονται πλήρως από το τριχωτό της κεφαλής.

Επιπλέον, το λάδι καρύδας για προβλήματα του τριχωτού είναι ένα σταθερά αγαπημένο. Το λάδι καρύδας είναι γνωστό ότι είναι αντιβακτηριακό και πολύ θρεπτικό, καθιστώντας το την τέλεια μάσκα για το τριχωτό της κεφαλής. Πριν πλύνετε τα μαλλιά σας, κάντε μασάζ με μια κουταλιά της σούπας λάδι καρύδας σε θερμοκρασία δωματίου στο τριχωτό της κεφαλής σας με σταθερές, κυκλικές κινήσεις. Καλύψτε τα μαλλιά σας με μια ζεστή πετσέτα και αφήστε τα για 30 λεπτά πριν τα λούσετε.

Τέλος, αν είστε στην διαδικασία που ψάχνετε να δοκιμάσετε κάτι ηθικό, με φυσικά συστατικά, vegan σύνθεση που δεν επηρεάζει την «υγεία» του περιβάλλοντος και παράλληλα φροντίζει και προάγει την καλή υγεία των μαλλιών σας, σε πρακτική τιμή τότε σας συνιστούμε να ρίξετε μια ματιά στα νέα σαμπουάν την Δανέζικης εταιρίας Urtekram, στο κατάστημα μας!

Σίγουρα θα βρείτε ένα για κάθε τύπο και ανάγκη! https://www.organicland.gr/shop/?filter_brand=urtekram