Σε ποια ηλικία να αρχίσω να χρησιμοποιώ ρετινόλη;

Τι είναι η ρετινόλη;

Αυτό το παράγωγο βιταμίνης Α ενισχύει τα επίπεδα κολλαγόνου και βοηθά στη διατήρηση της ελαστικότητας του δέρματός σας. Επειδή επιταχύνει τον φυσικό κυτταρικό κύκλο του δέρματός σας, μπορεί επίσης να βοηθήσει με τις κηλίδες και την ανομοιόμορφη μελάγχρωση.

Καθώς μεγαλώνετε, μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων των ελεύθερων ριζών (που προκαλούνται από παράγοντες όπως η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, η διατροφή και η ρύπανση) που συμβάλλουν στη χαλάρωση του δέρματος και τις λεπτές γραμμές. Βοηθά στην πάχυνση της επιδερμίδας – το πιο εξωτερικό στρώμα του δέρματος – που μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό των σημαδιών της ηλιακής βλάβης.

Μπορείτε να εφαρμόσετε ρετινόλη στο πρόσωπό σας με κρέμα, λάδι, ορό ή ενυδατική κρέμα. Εξαρτάται από το τι είναι πιο εύκολο για εσάς.

Για άτομα που είναι στην εφηβεία

Τα προϊόντα ρετινόλης είναι ασφαλή για χρήση στην εφηβεία σας – απλώς μπορεί να μην χρειάζεται.

Μερικοί νέοι χρησιμοποιούν ρετινόλη για τις ιδιότητες εξάλειψης των ελαττωμάτων. Εάν αντιμετωπίζετε περισσότερα από το συνηθισμένο εφηβικό ξέσπασμα της επιδερμίδας, μπορεί να σας βοηθήσει να ξεκαθαρίσετε τα πράγματα. Μπορεί επίσης να δείτε μείωση του μεγέθους των πόρων σας. Ωστόσο, εάν είστε ευχαριστημένοι με την υφή του δέρματός σας, πιθανότατα δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε ακόμα ρετινόλη. Το δέρμα σας βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο παραγωγής κολλαγόνου!

Υπάρχουν και άλλες θεραπείες που μπορεί να ταιριάζουν καλύτερα στο δέρμα σας αυτή τη στιγμή. Φροντίστε το δέρμα σας χρησιμοποιώντας ένα απαλό καθαριστικό, τονωτικό και ενυδατική κρέμα. Εφαρμόστε SPF τουλάχιστον 30 κάθε μέρα, ανεξάρτητα από τον καιρό. Χρησιμοποιείτε μόνο συνταγογραφούμενα ρετινοειδή, όπως η τρετινοΐνη, μόνο εάν σας τα έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός ή ο δερματολόγος σας.

Στην αρχές των 20’ς

Εάν είστε ένας από τους τυχερούς, τα ελαττώματα της εφηβείας σας μπορεί να έχουν υποχωρήσει και εξακολουθείτε να απολαμβάνετε τα οφέλη της υψηλής παραγωγής κολλαγόνου. Το δέρμα σας αρχίζει να χάνει ελάχιστες ποσότητες κολλαγόνου, αλλά είναι πιθανώς ακόμα σφριγηλό και οι πιθανότητες είναι ότι δεν θα χαλαρώσετε ή θα ρυτιδώσετε σύντομα.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη ρετινόλη για να βοηθήσετε με τις κηλίδες ή ως προληπτικό μέτρο, αλλά πολλοί στις αρχές της δεκαετίας των 20 θα είναι φυσικά ελαστικοί και χωρίς ρυτίδες για μερικά ακόμη χρόνια.

Το SPF είναι ο καλύτερος φίλος σας όταν πρόκειται για την πρόληψη της βλάβης που συμβάλλει στις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες.

Στα 20’ς 

Έχετε ξεπεράσει την «αιχμή του κολλαγόνου» σας και κατά κάποιο τρόπο οι διαφημίσεις σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ξέρουν. Κρέμες ματιών! Ορούς!

Αυτή είναι μια καλή στιγμή για να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε ρετινόλη. Μπορεί να έχετε ακόμα μακροχρόνιες ατέλειες και τα 20 σας είναι μια εξαιρετική στιγμή για να αρχίσετε να λαμβάνετε προληπτικά μέτρα και να διατηρείτε το δέρμα σας τόσο νεανικό όσο είναι τώρα.

Ωστόσο, άλλα ορόσημα στη ζωή σας μπορεί να έχουν άλλες ιδέες. Εάν είστε έγκυος, θηλάζετε ή προσπαθείτε να συλλάβετε, δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε ρετινόλη.

Τόσο το NHS όσο και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ονομάζουν τα από του στόματος και τα τοπικά ρετινοειδή ως μη ασφαλή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Τα υπερβολικά επίπεδα βιταμίνης Α μπορούν να αυξήσουν σημαντικά τον κίνδυνο του «συνδρόμου ρετινοειδούς εμβρύου», μιας ομάδας αναπτυξιακών ανωμαλιών που προκαλούν ανωμαλίες του κρανιοπροσωπικού, του καρδιακού, του κεντρικού νευρικού συστήματος και του θύμου αδένα.

Αν και δεν υπάρχουν προς το παρόν στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι τα τοπικά παράγωγα βιταμίνης Α, όπως η ρετινόλη, προκαλούν αυτά τα ίδια ελαττώματα, θα πρέπει πάντα να είστε προσεκτικοί και να αποφεύγετε εντελώς τη ρετινόλη εάν είστε έγκυος, θηλάζετε ή εάν υπάρχει πιθανότητα να είστε έγκυος .

Το Bakuchiol θεωρείται επί του παρόντος μια ασφαλής για την εγκυμοσύνη εναλλακτική λύση στη ρετινόλη, αν και συνιστάται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν εισαγάγετε νέα προϊόντα περιποίησης δέρματος ενώ είστε έγκυος.

Για τα 30+ 

Ακριβώς όπως τα τελευταία είκοσι, αυτή είναι μια άλλη εξαιρετική στιγμή για να εισαγάγετε τη ρετινόλη στη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας. Μπορεί να βλέπετε τα πρώτα σημάδια γήρανσης, επομένως είναι η ιδανική στιγμή για να δημιουργήσετε συνήθειες που θα σας προετοιμάσουν για τη ζωή. Ίσως έχετε αναμνήσεις από τρομακτικές, παχύρρευστες κρέμες στο ντουλάπι του μπάνιου της μαμάς σας – αλλά η περιποίηση της υγιούς γήρανσης δεν χρειάζεται να είναι έτσι! Η χρήση ρετινόλης μερικές φορές την εβδομάδα – υποστηριζόμενη από καθημερινό καθαριστικό, τονωτικό, ενυδατική κρέμα και ίσως μια κρέμα ματιών – μπορεί να σας βοηθήσει να δείχνετε και να αισθάνεστε νεανική. Όπως σε κάθε ηλικία, δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε ρετινόλη εάν είστε έγκυος, θηλάζετε ή προσπαθείτε να συλλάβετε.

Είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να χρησιμοποιείτε SPF τουλάχιστον 30 κάθε μέρα, όλο το χρόνο. Αυτό είναι πάντα σημαντικό, αλλά είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν χρησιμοποιείτε ρετινόλη, καθώς αφήνει το δέρμα σας πιο ευαίσθητο στις ακτίνες UV.

Εφαρμόστε ρετινόλη μόνο τη νύχτα και χρησιμοποιήστε SPF υψηλής προστασίας καθημερινά για να προστατεύσετε το δέρμα σας από τον ήλιο.

Και γιατί όχι τώρα?

Εν ολίγοις: ποτέ δεν είναι αργά να εισαγάγετε τη ρετινόλη στο πρόγραμμα περιποίησης της επιδερμίδας σας. Η ενήλικη ζωή μπορεί να είναι ένας φαινομενικά ατελείωτος κύκλος δερματικών αλλαγών και πυροδοτήσεων. Οτιδήποτε, από τις ορμόνες μέχρι τα φάρμακά μας, το περιβάλλον, την αγαπημένη μας τροφή, τα επίπεδα άγχους κ.α, μπορεί να έχει επίδραση στην κλή υγεία της επιδερμίδας μας.

Όμως ευτυχώς ένα υγιές δέρμα φαινέται υπέροχο σε οποιαδήποτε ηλικία!

 

Αυτή η καταχώρηση αναρτήθηκε στις Νέα. Βάλτε το σύνδεσμο στους σελιδοδείκτες σας .